Energiezuinig wonen: hoe wonen wij in de toekomst?

Afgelopen week was ik aanwezig op de Dutch Design Week en stond er o.a een trendpresentatie van Eneco op de planning over de toekomst van wonen en hoe wij het Smart Home principe over 10 jaar in huis ervaren. Want dat het huishouden steeds meer afhankelijk wordt van technologie is ons wel duidelijk..

Zelf kocht ik vorig jaar een wasmachine met wifi (wat moet je ook zonder wasmachine zonder wifi!), zie ik in mijn buurt steeds meer zonnepanelen op daken en kun je met je mobieltje onderweg regelen dat je tijdens die gure herfstavond in tropische temperaturen thuis komt. Superhandig is dan ook Toon van Eneco, een gadget in huis welke jou meer inzicht geeft in je energieverbruik en waarmee je van alles in huis op afstand kunt regelen. Een ideaal kastje want je kunt hiermee flink besparen op je energielasten (en zo weer geld overhouden om te woonshoppen, zeg ik altijd maar weer). Daarnaast is het ook fijn om te weten dat je energiezuiniger kunt leven zodat niet alleen je portemonnee maar ook het milieu er veel beter van wordt. Ik was dan ook benieuwd naar deze trendpresentatie waar verschillende sprekers hun visie gaven op Smart Home.

Report Smart Home Day: hoe wonen wij in de toekomst?

Tijdens de Dutch Design Week presenteerde Niek Schoenmakers van Sustainer Homes, een huis in een voormalige container (want mobiel!) zonder aansluitingen van riool, water, elektriciteit of gas. Duurzaam en ecovriendelijk.

Report Smart Home Day: hoe wonen wij in de toekomst?

Wonen wij in de toekomst ook in een van deze Sustainer Homes?!

Sit back, relax én bespaar veel geld

Hoe fijn is het om te wonen in een slim huis waarin de verwarming , verlichting en andere apparaten in huis op afstand bedienbaar zijn. Dat je bijvoorbeeld een melding krijgt op je smartphone als er brand in huis is. Smart Home is er vooral om te ontzorgen; je hoeft namelijk nergens meer zelf aan te denken (en stiekem vrees ik dat we steeds luier in de toekomst worden). En hoe fijn zou het zijn als je in een energieneutraal huis woont en dat je zelf je energie regelt? Een van de sprekers van dit event woont zelfs in een volledige energieneutrale boerderij  waarin energie uit de bodem en via zonnepanelen wordt gehaald. Het kost in het begin veel tijd en geld, maar je verdient het op lange termijn zeker terug en dat vind ik juist zo interessant. Over tien jaar kunnen we allemaal al zo wonen. Wellicht voor een volgend huis..

Report Smart Home Day: hoe wonen wij in de toekomst?

Jasmina Grase en Nils Chudy ontwierpen Miito, een handig apparaatje waarmee je bijvoorbeeld het water van je thee direct opwarmt in je glas. Dat scheelt weer gebruikmaken van een energieslurpende waterkoker.

Robot in je keuken

Tijdens dit event kwam ik meer te weten over het feit dat we in huis steeds meer afhankelijk worden van technologie maar dat we niet zelf moeten doordraaien. Meer inzicht hebben in bijvoorbeeld je energieverbruik is goed, maar je moet natuurlijk niet je leven laten leiden door een apparaat in huis. De robotarm in de keuken die voor je kookt, klinkt nu nog als toekomstmuziek maar kan zeker realiteit worden over tien jaar. Maar ja, ik blijf toch liever zelf koken.

Report Smart Home Day: hoe wonen wij in de toekomst?

In het hart van de Dutch Design Week, op het Ketelplein, stond het CoLab, een glazen kas waar twaalf studenten van TU Eindhoven werkten aan de Toon Design Challenge.

Wonen in een super loft

Natuurlijk was ik ook benieuwd naar hoe wij wonen in 2025 want ook hier werd tijdens de presentatie aandacht aan besteed. Niks geen rijtjeshuis meer of een standaard appartement, maar wonen in een zogenaamde ‘super loft’. Architect Marc Koehler, eigenaar van Super Lofts vertelde tijdens dit event over de super lofts die zijn bedrijf bouwt; een appartementencomplex van lofst van 6 meter hoog en 18 meter diep waar de bewoners de indeling zelf kunnen bepalen met een maximum van twee verdiepingen. Je koopt dus een grote ‘doos’ en mag hem naar eigen smaak indelen.

Wat je dan krijgt is een complex van verschillende loften met allemaal een eigen identiteit. Omdat de vraagprijzen van de loften van betaalbaar (€170.000)  naar best prijzig (€800.000) gaan, krijg je ook meteen een sociale mix van bewoners. Geen eigen buitenruimte maar een gemeenschappelijke dakterras onder het mom van ‘sharing is caring’. In een tijdperk waar we toch al van alles met elkaar delen, past dit concept perfect in het toekomstplaatje, helemaal als je er alle technologie bij denkt. De tekeningen zagen er wat mij betreft om te smullen uit en wonen in een loft staat sowieso al tijden op mijn wensenlijstje dus wie weet. Ooit.

Report Smart Home Day: hoe wonen wij in de toekomst?
Report Smart Home Day: hoe wonen wij in de toekomst?

Toon Design Challenge

Geen Dutch Design Week zonder een leuke challenge. Tijdens deze Dutch Design Week daagde Eneco twaalf studenten van TU Eindhoven uit hun visie te schetsen op Toon in de toekomst. Hoe ervaren wij Toon over tien jaar?

Het ene team zag Toon als een handig hulpmiddel om apparaten in huis jou onder andere te vertellen waar files staan en wat het weer van de dag wordt, het andere team vond Toon perfect voor de toekomst om meer met sociale energie te doen door je te vertellen welke oudere in jouw buurt bijvoorbeeld gezellig een kopje koffie wilde doen. Weer een ander team vond Toon een perfect apparaat dat jou precies vertelt wanneer je teveel hebt gegeten.

And the winner is..

Het winnende team zag Toon als hulpmiddel in huis dat jou precies vertelt, op welk moment van de dag dan ook, hoeveel water je tijdens het douchen verbruikt (ja, ook tijdens het douchen zelf) en waarmee je bijvoorbeeld de verlichting in huis regelt met een simpele beweging zonder dat je ergens op hoeft te drukken.  Hoe fijn zou het zijn als je een beweging maakt dat je het bijvoorbeeld koud hebt en de verwarming tegelijkertijd aangaat omdat een bewegingssensor daadwerkelijk ziet dat je het koud hebt (een soort van Big Brother is watching you met handige voordelen). Dit team was stiekem ook mijn favoriet en was wat mij betreft de terechte winnaar.

Report Smart Home Day: hoe wonen wij in de toekomst?

Het Ketelhuisplein waar het Glazen Huis stond

Wil je meer weten over energiezuiniger leven, check dan zeker even de website van Eneco. Heb je zelf nog tips om energiezuinig te leven in en rondom het huis, laat dan hieronder een reactie achter want nog meer tips zijn zeker welkom.

* Dit is een inspirerende samenwerking met Eneco om samen energiezuiniger te leven!

Reageer ook