Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Een kijkje in de studentenkamer van Roos - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 30-11-2023

  Een kijkje in de studentenkamer van Roos

  Roos woont in Leiden in een groot huis met negen (!) andere meiden. Inmiddels woont ze hier al ruim vier jaar en is ze aardig wat keren verhuisd binnen dit huis. In deze studentenkamer woont ze nu drie jaar en werd het langzaam écht haar eigen plek. Daar is ze natuurlijk trots op!

  Van Amsterdam naar Leiden

  Voordat ze naar Leiden verhuisde, woonde ze in Amsterdam in verband met haar studie. Ze moest uit de studentenkamer in Amsterdam en op zoek naar een andere kamer. Na heel lang in Amsterdam gezocht te hebben, kwam deze kamer in Leiden op haar pad. ‘’Een collega van mij woonde in dit huis en zij ging op reis, dus zocht een onderhuurster voor haar studentenkamer. Ik wilde eigenlijk in Amsterdam blijven, maar ik kom uit de buurt van Leiden, ik ken het hier en heb hier familie en veel vrienden, dus ik besloot om hier een halfjaar te wonen.’’ Na een halfjaar kwam haar collega niet meer terug en kreeg Roos de kans om te blijven. Daarbij kwam wel dat ze moest verhuizen naar een andere kamer. ‘’Ik zat toen in een grote studentenkamer en meestal is het zo dat degene, die hier het langste woont, een kamer mag kiezen wanneer iemand weggaat. Daardoor verhuisde ik voor een paar maanden naar boven, maar al snel kwam deze kamer beneden vrij en mocht ik die hebben.’’

  studentenkamer-interiorjunkie2

  ”Mijn koffie- en theehoek. De tafel is antiek en kreeg ik, net als de kaarten aan het prikbord.”

  studentenkamer-interiorjunkie3

  ”De theedozen links kocht ik in Parijs en de doosjes rechts kreeg ik cadeau. De bel komt uit Myanmar en nam ik mee tijdens mijn reis.”

  studentenkamer-interiorjunkie9

  ”Deze kaarten kreeg ik van vriendinnen, onder andere voor mijn verjaardag.”

  studentenkamer-interiorjunkie10

  ”De Franse invloeden in mijn kamer zijn niet zonder reden. Ik heb een halfjaar in Parijs gewoond en dat zal altijd een van mijn favoriete steden blijven.”

  Mooiste studentenkamer van het huis

  Ze is niet van plan om deze kamer binnenkort te verlaten, want deze kamer vindt ze toch wel de allerleukste van het huis. ‘’Als ik nu bedenk waar ik het liefst wil wonen in dit huis, is dat toch deze kamer, omdat deze zich op de begane grond bevindt. Hier beneden heb je de keuken, dus je komt altijd wel iemand tegen. De keuken is ook de plek waar we allemaal bij elkaar komen. Het is fijn dat er altijd wel iemand is.’’ Nog een reden waarom ze deze kamer zo fijn vindt, is omdat er veel lichtinval is. ‘’Ik vind licht in een kamer heel belangrijk. Ook de oude details van het huis vind je in mijn kamer, zoals het hoge plafond en ramen. Die oude sfeer vind ik heel leuk.’’

  studentenkamer-interiorjunkie§13

  ”Waar je binnenkomt. De trap heb ik nodig om m’n bed in te komen en rechts is mijn inloopkast.”

  studentenkamer-interiorjunkie12

  ”Zicht op mijn zithoek vanaf de deur. De kroonluchter kocht ik lang geleden bij GAMMA.”

  studentenkamer-interiorjunkie4

  ”Het kleed komt van IKEA. Mijn bank was van mijn oma. De tafel ernaast nam ik over van de vorige bewoonster en de plant daarop komt van De Bosrand. De poster met vlinders komt van SissyBoy en het schilderij erboven schilderde mijn opa. Het hertengewei kreeg ik cadeau en de flamingo tekende ik zelf, met lippenstift.”

  Jong geleerd…

  Haar liefde voor interieur ontwikkelde zich al vroeg, toen ze nog maar twaalf jaar was. ‘’Als ik vroeger bijvoorbeeld de ELLE las, dan vond ik alleen de interieurpagina leuk om te lezen. De rest sloeg ik over. Ik las ook altijd de Ariadne At Home als klein meisje. Daar had ik stapels van. Al mijn geld ging naar spullen voor ‘als ik later op mezelf ging’.’’ Ook had ze een bijbaantje in een interieurwinkel, waar ze klanten advies gaf over hun interieur. Haar inspiratie haalt ze vooral uit bladen en woonwinkels. ‘’Af en toe ga ik bijvoorbeeld naar woonwinkel Loods5 in Zaandam, gewoon om rondjes te lopen en rond te kijken. Maar ook veel cafés, van die pop-up stores of kleine winkeltjes.’’

  studentenkamer-interiorjunkie17

  ”Deze bank vond ik langs de kant van de weg. Het schilderij daarboven schilderde mijn opa. Het kussentje maakte mijn oma.”

  studentenkamer-interiorjunkie7

  ”De lampionnen zijn van Flying Tiger. Het tafeltje vond ik langs de kant van de weg, de plant daarop is van De Bosrand. De witte kussens kocht ik bij Primark en de bruine doos is van IKEA.”

  studentenkamer-interiorjunkie16

  ”Zicht op mijn koffie- en theehoekje vanaf mijn bank. De paspop kreeg ik van een antiekwinkel waar ik werkte, Allerliefst Leiden.”

  studentenkamer-interiorjunkie15

  ”Ik heb mijn eigen wastafel in m’n kamer, wat erg handig is. Allebei de slingers met lampjes die daar hangen zijn van Flying Tiger. De andere lamp is van IKEA.”

  studentenkamer-interiorjunkie18

  ”Zicht op mijn zithoek en bureau vanaf mijn wastafel. De lockerkast is van IKEA en het kastje ernaast vond ik op straat. Het bureau maakte ik zelf. De linkerstoel maakte mijn opa en de rechterstoel kreeg ik cadeau. De bureaulamp is van IKEA.”

  Van tweedehands tot gevonden langs de weg

  De spullen in haar studentenkamer verzamelde ze langzamerhand. Van tweedehands tot gevonden langs de weg. ‘’Ik vind het niet leuk om, wanneer je verhuist, in een weekend alles af te hebben. Ik vind het leuker om een maand na te denken over iets wat mist en dan op zoek te gaan naar iets wat je écht mooi vindt. Niet iets kopen om het kopen.’’ Roos had het geluk dat ze veel spullen kreeg van familie en vrienden. ‘’Bijvoorbeeld de schilderijen, die maakte mijn opa. Daar ben ik super trots op. De kussentjes op de bank maakte m’n oma zelf. Dat zijn dingen die ik het mooiste vind. Er zit een emotionele waarde aan of er hoort een herinnering bij.’’

  studentenkamer-interiorjunkie8

  ”Mijn vensterbank. De gouden pot komt van IKEA. De cactussen kocht ik bij De Bosrand en het gouden glazen doosje is van SissyBoy.”

  studentenkamer-interiorjunkie6

  ”Op de plank boven mijn wastafel heb ik een sieradendoosje van Sissy Boy staan, met daarnaast een plantje van De Bosrand.”

  studentenkamer-interiorjunkie19

  ”Van deze mand weet ik eigenlijk niet meer waar die vandaan komt.”

  Woondilemma: wel of geen behang?

  Roos is super blij met hoe haar studentenkamer eruitziet, maar als ze iets zou mogen veranderen, zou ze graag een muur behangen. ‘’Bijvoorbeeld de muur onder en dat stukje boven m’n bed. Toch denk ik wel: het kost veel geld en moeite, hoe lang zit ik hier nog en hoe lang vind ik het mooi? Dan kleed ik het liever verder aan met accessoires. Als ik dan iets zat ben, kan ik het nog makkelijk veranderen. Dus hier twijfel ik nog over, want ik vind behang wel heel mooi.’’

  studentenkamer-interiorjunkie5

  ”Dit kussen nam ik mee uit Vietnam. De ronde tafel daarachter is eigenlijk van m’n ouders, maar nam ik mee. De platen daarop kocht ik bij Albert Heijn.”

  studentenkamer-interiorjunkie11

  ”Een van mijn favoriete plekjes in m’n kamer.”

  Tips & tricks voor je eigen studentenkamer

  Tot slot vraag ik Roos naar wat tips. ‘’Ik merk aan m’n eigen studentenkamer dat het echt een verzameling is. Ik ben niet een middag naar IKEA gegaan om daar alles te kopen. Door de jaren heen kwam er steeds meer bij. Je hoeft ook niet alles nieuw te kopen. Als je goed om je heen kijkt en vraagt, kan het ook gewoon gratis zijn.’’ Thanks voor de gastvrijheid en dat we bij je mochten binnenkijken in je studentenkamer, Roos!

  Benieuwd naar de andere studentenkamers? Je bekijkt ze hieronder:

  Tekst & interview: Renata Soldan
  Fotografie: Elise van den Arend/Interior Junkie

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu