Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Afgelopen februari reisde ik samen met IKEA af naar Älmhult oftewel ‘IKEA town’. In dit hart van IKEA kreeg ik een exclusief kijkje achter de schermen, zag ik hoe de nieuwste catalogus werd gemaakt, spiekte binnen in het design centrum én kreeg ik een workshop Zweeds koken in een spookhuis..

Top secret

Mijn bezoekje was nog strikt geheim; ik mocht nog helemaal niets loslaten van wat ik tijdens dit tripje zag. Sterker nog: mijn reisgenoten en ik waren de allereerste journalisten die een kijkje achter de schermen bij IKEA mocht nemen. Spannend!

Ik vond het vooral leuk dat ik een kijkje mocht nemen in de fotostudio waar de nieuwste catalogus werd geschoten. Wat blijkt? Dat gebeurt namelijk allemaal intern; IKEA heeft een enorme fotostudio waar maandenlang verschillende ruimtes in huis worden nagebouwd, gestyled én gefotografeerd waarna het later weer worden afgebouwd en hergebruikt. Alle beelden in de catalogus zijn (bijna) allemaal gemaakt in de fotostudio. Grappig om al deze ruimtes apart van elkaar te zien. Helaas mocht ik geen foto’s maken van de setting omdat alles nog strikt geheim was (FYI: de catalogus kwam afgelopen augustus pas uit) maar een paar snapshots mocht ik gelukkig wel maken.

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Het rommelhok

Waar alle attributen, zoals wc-rollen, tandenborstels, vazen, spelletjes, schoonmaakmiddelen, die allemaal ‘figureren’ in de catalogus vandaan komen? In het zogenaamde ‘rommelhok’ waar stylisten regelmatig van alles vandaan halen voor in de shoots. Superleuk om dat te zien. Ook zag ik een hele ruimte vol met kleding, schoenen en accessoires die ook regelmatig gebruikt worden voor shoots. Hiermee wil IKEA zo duurzaam mogelijk omgaan met producties door alles intern te houden.

Het design hart

Naast mijn bezoek aan de fotostudio stond er ook eentje op de planning in IKEA’s Design Centrum. Daar waar alle magie gebeurt. Het leuke om te zien is dat designers hier jarenlang werken aan verschillende ontwerpen. Soms komen deze door de keuring, soms ook niet. Maar in plaats van designs weg te gooien, worden ze opgeslagen elders in het pand. Wellicht komen deze jaren later toch nog in productie. Ik vond vooral de kantine indrukwekkend, een super lichte ruimte waar werknemers kunnen eten, drinken én relaxen. Vooral de grote houten trap aangekleed met kleurrijke IKEA kussens leek mij de ideale plek om te toeven op je werk.

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA
Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA
Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Koken in een spookhuis

We sloten de dag af met een Zweedse kookworkshop in een spookhuis. Het feit dat het een spookhuis was, zorgde er uiteindelijk voor dat ik de hele avond mijn plasje ophield omdat ik niet alleen naar het toilet durfde. Stel je voor dat er eentje uit de spiegel gelopen kwam.. Het was een avond vol met spanning (het spookt er ook écht) die uiteindelijk ook super gezellig was. Maar terugkomen doe ik nooit meer.. En dat terwijl dit landhuis regelmatig wordt geboekt voor bruiloften omdat de omgeving, vooral in de zomermaanden, echt prachtig is.

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Shoppen met korting

Naast de fotostudio, het Design Centrum én het IKEA Museum (het report stond eerder dit jaar al online) en het IKEA Hotel (ja, er bestaat een IKEA hotel) bezocht ik ook de allereerste IKEA winkel die in 1958 opende en hedendaags zo’n 35.000m2 telt en de volledige collectie bevat. In de IKEA Fynd store iets verderop kun je de beste koopjes scoren en zelfs limited edition items voor weinig kopen dus als je in de buurt bent, is een bezoekje echt een aanrader. Zo ging ik naar huis met heerlijke wollige sloffen.

Een kijkje achter de schermen bij IKEA
Een kijkje achter de schermen bij IKEA

De allernieuwste collecties

Tot slot nam ik een kijkje bij IKEA of Sweden waar alle toekomstige collecties in een grote hal staan tentoongesteld. Het leek wel een expositie. Maar ook hier gold: géén foto’s (maar wél van het kantine gedeelte waar ik de nieuwste koffie van IKEA proefde in fancy koffiebekers, véél lekkerder). Hier kon ik als een van de eersten een glimp opvangen van de SINNERLIG collectie vol met kurk. Prachtig, ik wilde zo alles meenemen in de koffer. En ik kan je alvast vertellen: de aankomende collecties van IKEA zien er om te smullen uit. Maar ja, géén foto’s van dus… !

Een kijkje achter de schermen bij IKEA
Een kijkje achter de schermen bij IKEA
Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Een kijkje achter de schermen bij IKEA

Omdat mijn tripje naar het hart van IKEA zo geheim was en ik helaas niet veel mocht fotograferen, maakte IKEA onderstaande video over hoe de catalogus wordt gemaakt. Zeker een aanrader en leuk om te zien wat er allemaal bij komt kijken.

Meer weten over mijn samenwerkingen met IKEA? Bekijk dan hier de video met handige opbergtips voor de slaapkamer én handige opbergtips voor je kledingkast/inloopkast.

1 reactie

Carla -

WOW, wat een eer om hier bij te mogen zijn! Erg leuk om te lezen.

Reageer ook