Dinner @ IZAKAYA

Aan de rand van de Pijp zit IZAKAYA, een Japans restaurant waar het nu eens niet alleen om sushi draait. Het interieur is geïnspireerd op de vijf Japanse elementen: vuur, water, wind, aarde en hemel…

‘Izakaya’ betekent letterlijk ‘café’ in het Japans. Eigenlijk kun je het vergelijken met een Engelse pub waar mensen na hun werk naartoe gaan om te borrelen, te socializen en een hapje te doen. IZAKAYA in Amsterdam is meer high end dan een gewone pub; het interieur is strak, het publiek meer high end en de prijzen zitten aan de hoge kant. Ja, een avondje uit eten in IZAKAYA is een hele investering, maar dan heb je wel wat. Ligt het boven je budget? Geen nood, je kunt er ook gewoon een drankje doen en tijdens de zomer op het terras zitten.

IZAKAYA zit in hetzelfde gebouw als het Sir Albert Hotel (leuk om te weten: het was eerst een diamantenfabriek). BK Architects, het architectenbureau, die verantwoordelijk is voor de inrichting, heeft ook het ontwerp van het Sir Albert voor hun rekening genomen. Eén voet over de drempel en je merkt al direct die typische Aziatische vibe: simplistisch, clean, rustgevend met gebruik van natuurlijke elementen en materialen. Het restaurant is één grote open ruimte met rechts de open keuken en in het midden plek voor de 360graden bar, het hart van IZAKAYA laat ik me door eigenaar Yossi Eliyahoo (ook eigenaar van Momo in Amsterdam) vertellen.  “Een grote bar vind ik belangrijk in mijn restaurants. Anders is het gewoon een open ruimte met tafels en stoelen,” aldus Yossi.

Eigenaar Yossi Eliyahoo

Waarom Yossi ervoor koos om eind vorig jaar dit restaurant te openen? “Ik wilde een Aziatisch restaurant beginnen, maar dan anders dan anderen. In Amsterdam heb je veel Chinese, Thaise en Indonesische restaurants. En natuurlijk ook veel sushitenten. Ik zag een gat in de markt om nog een Aziatisch restaurant te openen, maar dan wél met een ander concept.” Bij IZAKAYA bestaat de volledige kaart dan ook uit kleine gerechten die je deelt met je gezelschap. De menukaart is zeer divers (het duurt dan ook even voordat je een keuze hebt gemaakt) en bevat zowel vis- als vleesgerechten, sushi, tempura en grillgerechten. Ben je een twijfelaar kies dan voor het Chef’s Choice verrassingsmenu. Zeker een aanrader omdat je dan gerechten proeft die je niet zo snel zelf zou bestellen. Alleen voor echte culinaire avonturiers!

Interieurliefhebbers komen ogen tekort. De verschillende stoelen aan de tafels zijn bijvoorbeeld een ontwerp van Herman Miller voor Eames (DCM 1952) en ook de Lounge Chair Wood, ook van Eames (LCW 1948), spotte ik (een van mijn favorieten). De losse zitelementen aan de lange tafel en de booths bij de open keuken zijn custom made, net als de zwarte barkrukken. De futuristische Torroja Cross Chandelier lampen erboven zijn van David Weeks Studio, de barkrukken aan de bar zijn juist een ontwerp van Erik Buch. Tijdens mijn etentje bij IZAKAYA spotte ik de Flos Parentesi lampen die ik een paar dagen ervoor online bestelde. Ja hoor, IZAKAYA en ik zitten overduidelijk op één lijn…

Wat ik zelf at tijdens mijn avondje uit in IZAKAYA? Sashimi van zalm, yellow tail en zeebaars, sashimi van dorade met Japanse salade, een gegrilde Langoustine martini, beef tataki met knoflookchips (goddelijk), crispy rijst met tonijntartaar, padron peppertjes met sojasaus, garnalen tempura temaki, eendenborst met groene appel en foie gras saus en de kreeft met wasabi-peppersaus als klap op de vuurpijl. Erna ging ik me te buiten aan verschillende soorten ijs. Heerlijk! Al met al een topavond waar ik en mijn gezelschap, letterlijk, naar huis zijn gerold..

IZAKAYA vind je op de Albert Cuypstraat 2-6 in Amsterdam. Boek een tafeltje via de website van IZAKAYA.

Nog meer hotspots:

© Elisah Jacobs

Reageer ook