Menu

Search

 • I like my money right,
  where i can see it:  

 • Interior Junkie

  01-12-2020

  De 5 allerbeste tips als je gaat verbouwen

  Nieuw jaar, nieuw huis? Zo ja, wat gaaf dat jij je huis gaat verbouwen. Nu kun je je huis echt helemaal naar eigen smaak vormgeven. Maar hoe kan je de verbouwing zo soepel mogelijk laten verlopen? Bij deze een aantal handige tips als je gaat verbouwen om zo zorgeloos mogelijk aan de slag te gaan met je eigen paleis.

  Toen ik jaren geleden in mijn van top tot teen verbouwde appartement in Amsterdam trok, leerde ik door het verbouwen heel veel. De verbouwing was van tevoren goed gepland, maar toch was er vaak ruimte voor discussie met de aannemer en daardoor ook een uitloop van twee maanden. Het huis was uiteindelijk prachtig geworden, maar hoe voorkom je zoveel mogelijk stress en extra kosten? Hoe zit jij zo snel mogelijk in je nieuwe huis en kun je eindelijk die housewarming geven?

  Verbouwing tip 1: hoe vind je een goede aannemer?

  Als je je huis laat verbouwen, begint een zorgeloze verbouwing met het zoeken van een goede aannemer. Wanneer je bijvoorbeeld op Werkspot, een soort marktplaats voor klusjesmannen, een opdracht indient kunnen verschillende aannemers daarop reageren met een offerte. Deze aannemers hebben als het goed is al reviews gekregen. Kies dus niet alleen voor de goedkoopste offerte, maar ook voor diegene die foto’s kan laten zien van eerdere klussen en al goede reviews heeft gekregen. Net als spullen op Marktplaats geldt ook hier: is iets too good to be true, dan is dat vaak ook zo.

   De 5 allerbeste tips als je gaat verbouwen

  Verbouwingstip 2: werk de bouwopdracht tot in detail uit.

  Je hebt dus een goede aannemer gevonden. Mooi! Nu zal je de opdracht in detail moeten uitwerken en onderhandelen over de aanneemprijs. Je moet goed nadenken over zaken waar je je waarschijnlijk nog nooit druk om hebt gemaakt. Waar komen bijvoorbeeld de stopcontacten, lichtschakelaars, spotjes, stroompunten en extra opbergruimte? Zorg dat dit alles in jouw strak uitgewerkte plan staat beschreven, zodat dit later niet tot discussies kan leiden met de aannemer.

  Heb je eigenlijk geen idee waar je moet beginnen? Schakel dan een architect in en laat het plan uittekenen. Het kost misschien wel wat, maar hé: we hebben het wel over je eigen huis waar je hopelijk nog heel lang van wilt genieten. Hang de uitwerkingen van jouw plan op verschillende punten in het huis op, zodat je zeker weet dat de klusjesmannen weten wat zij moeten doen. Zij blij, jij ook zeker blij.

  De 5 allerbeste tips als je gaat verbouwen

  Verbouwingstip 3: afspraken met de aannemer

  De beste tip die ik kan geven, is dat je de aanneemprijs in termijnen betaalt. Ben je tevreden over bijvoorbeeld de sloopwerkzaamheden? Betaal dan de eerste termijn. Vervolgens kun je bepalen of je tijdens de werkzaamheden een deel betaalt. Betaal uiteindelijk het grootste deel wanneer de werkzaamheden helemaal klaar zijn en naar tevredenheid zijn uitgevoerd. Zo houd jij de touwtjes in handen mochten er nog zaken afgewerkt moeten worden. Vergeet de hardwerkende mannen af en toe niet te trakteren op een lekker bakje koffie en een gevulde koek. Gaan ze nog harder van werken, geloof mij maar.

  Verbouwingstip 4: hoe houd je de aannemer aan zijn afspraken?

  Neem altijd in het contract op dat de aannemer een garantie afgeeft voor minimaal de komende vijf jaar. Wanneer er bijvoorbeeld een lekkage voorkomt, kan je de kosten die hieruit vloeien, verhalen op de aannemer. Zo weet je zeker dat hij goede kwaliteit wil afleveren. Ook zal je een clausule in het contract moeten opnemen met een opleverdatum en de kosten die hieruit vloeien wanneer deze datum niet wordt gehaald. Wanneer je het idee krijgt dat de opleverdatum niet gehaald gaat worden, bespreek dit tijdens het verbouwen tijdig met je aannemer. Dit voorkomt irritaties bij beide partijen en kun jij zo snel mogelijk zorgeloos in je eigen paleis gaan wonen.

  De 5 allerbeste tips als je gaat verbouwen

  Verbouwingstip 5: de oplevering

  Het is eindelijk zover; de oplevering. Maar wat is het nog stoffig overal. Hoe fijn het ook zou zijn, dit gaan de klusjesmannen natuurlijk niet voor je opruimen. Gezien al je vrienden en familie het verven en klussen bespaard zijn gebleven, kun je ze prima uitnodigen om met zijn allen een dagje het huis stofvrij te komen maken. Haal voor daarna een lekkere uitgebreide borrel in huis en je hebt meteen een bedankt-voor-het-helpen-housewarming gegeven.

  Binnenkort ook verbouwen?

  Zo en nu kun je eindelijk je huis gaan inrichten en gaan genieten van jouw eigen verbouwde huis. En laat mij zeker even weten of jij na het verbouwen ook handige tips hebt die hier niet bij staan. Succes!

  sharon visserSharon haar voorliefde voor interieurstyling is er met de paplepel in gegoten. Zo hielp zij als klein meisje haar moeder met klussen (DIY avant la lettre) en ging altijd mee naar vlooienmarkten en bijzondere woonwinkels. Sharon woont samen met haar vriend in hun eerste Amsterdamse koophuisje met tuin (!). Dit paleis heeft zij met haar vriend van top tot teen gestript en verbouwd. De inrichting kwam voor een groot deel tot stand uit Sharon haar voorliefde voor een mix van interieurstijlen, door de eeuwige zoektocht op internet naar interieurpareltjes in de sale en door Sharon haar motto dat een huis je het gevoel moet geven alsof je op vakantie bent.

  6 reacties op “De 5 allerbeste tips als je gaat verbouwen”

  1. jessie schreef:

   En als je zelf gaat verbouwen, dus zonder aannemer, hebben jullie daar ook tips voor?

  2. Marthe schreef:

   Wat een fijn artikel! Super handig voor wanneer ik in de toekomst een keer aan het verbouwen moet!! Heel leuk geschreven!!

  3. Lydia schreef:

   Wat een fijne tips! Zeker handig voor wanneer ik ook een keer ga verbouwen. Geniet van je nieuwe huisje!!

  4. Brigitte schreef:

   Hi Elisah!

   I also live in Haarlem (roosveldstraat) and planning to do a house extension. Do you have any architects and or contractors that you worked with and would recommand?
   I am French and checking with my Dutch friends network but would love to get also your contacts?

  5. Rachel schreef:

   Wat een fijne tips, mijn vriend en ik hadden morgen onze eerste bezichtiging maar helaas vandaag te horen gekregen dat het huis al is verkocht… te snel gewoon. hopelijk komt er snel iets anders op de markt en hopelijk kan ik dan deze tips meenemen!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu