Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Binnenkijken in een voormalig specerijen pakhuis in Amsterdam - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 04-10-2023

  26 augustus, 2015

  Binnenkijken in een voormalig specerijen pakhuis in Amsterdam

  Het brein achter #workmode waar ik een werkplek huur is Emilie. Naast een prachtig ingericht kantoorpand op de Amsterdamse grachtengordel woont ze zelf ook in een stunning grachtenpand vol snuisterijen gevonden overal ter wereld. Maar vooral ook: planten.  In alle soorten en maten!

  Ooit gedacht dat je een betaalbaar grachtenpand kunt vinden op Marktplaats? Emilie en haar vriend Thom zijn zulke mazzelaars. Op een steenworp afstand van #workmode vind je hun huis. En verrek, het is ook nog eens, net als het kantoorpand, Interior Junkie proof. Dus de camera nam ik mee naar kantoor om de nieuwste binnenkijker in dit geweldige appartement te schieten. En wat bleek nog meer: we hebben hier te maken met een ware plantendokter; Emilie neemt op haar reizen vaak cactussen en andere plantjes mee de koffer in om thuis te stekken (en die groeien ook allemaal uit tot iets moois) en blaast ook regelmatig planten nieuw leven in. In haar stulpje is dan ook heel veel groen te vinden mét uiteraard de cactus als favoriet. “Al voor de cactussen en vetplantentrend had ik ze al in huis. Grappig om te zien dat ze nu helemaal hot zijn,” aldus Emilie. Naast een liefde voor planten heeft ze ook nog eens een neus voor het vinden van mooie vondsten overal ter wereld. Wat je dan krijgt, is een eclectisch interieur vol bijzondere verhalen die ze graag met je deelt op Interior Junkie. Kom binnen..

  Hoe zijn jullie in dit pand terecht gekomen?
  “Via Marktplaats. We hadden pas een paar andere panden gezien, maar waren hier direct op verliefd. We moesten er wel een beetje doorheen kijken want de vorige bewoners hadden geen bank maar zaten op een matras in de kamer en hadden allerlei aparte doeken aan de wanden hangen. Er was een enorme belangstelling tijdens de bezichtiging, dus mailden direct dat we geïnteresseerd waren en werden uiteindelijk door de eigenaar uitgekozen om de nieuwe bewoners te worden.”

  Was het een lange zoektocht?
  “Dat viel eigenlijk best wel mee. We hebben geluk gehad want ik weet dat het niet gemakkelijk is om een goed en betaalbaar huis te vinden in Amsterdam, maar blijkbaar was het lot ons goed gezind.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Zicht op de woonkamer vanuit de keuken.”

  Wat trok je direct aan? 

  “De hoogte in de woonkamer en het uitzicht vanaf de vijfde verdieping op de gracht en alle panden tegenover ons is fantastisch. Het is ook mijn ultieme geluksmoment als ik ’s morgens boven kom om een kop thee te zetten en het zonlicht door de ramen de kamer in stroomt. Het licht dan helemaal op in een soort gouden gloed en dat heeft iets motiverends voor de nieuwe dag.”

  Hoe ging het inrichten? Stond de indeling al direct vast?
  “Het inrichten was soms best lastig. We hebben bijvoorbeeld veel schuine wanden, dus je kunt geen hoge kasten kwijt in de keuken en de gang. Bij IKEA vonden we hele handige planken, speciaal voor schuine wanden, die je naar de hoek van de muur kunt afstellen. Verder zijn we op zoek gegaan naar wat lagere kastjes die niet al te diep zijn. In ons oude huis in de Jordaan hadden we een extra kamer, waar Thom voor mij een langgekoesterde wens in vervulling liet gaan: hij maakte een walk-in closet. Dit huis heeft geen extra kamer, maar gelukkig is de slaapkamer ruim genoeg en paste mijn kast hier ook. De kast bestaat uit een aantal verschillende onderdelen die je zelf naar keuze kunt samenstellen.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Het uitzicht vanaf onze woonkamer.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Het kastje komt uit een klein winkeltje in de buurt van Zwolle, het struisvogelei kocht ik via Marktplaats, de antieke stolp scoorde ik bij de IJ-hallen, veren zijn zelf gemaakt, schelp van de veiling. De cactuslijstjes hingen vroeger in mijn kinderkamer.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “De kast werd uiteindelijk zelfs een klein beetje groter dan in het vorige huis.”

  Kun je iets meer vertellen over het pand?
  “Ons pand komt uit de 17e eeuw, omstreeks 1635 is het gebouwd als pakhuis. Het pand heet ’De Jonge Moor’ en vroeger stond er een beeldje van een moor op de gevel. Dat is er nu helaas niet meer. Het pand is heel lang in gebruik geweest als specerijen pakhuis en heeft in de jaren zestig dienst gedaan als tapijtenopslag. Twintig jaar geleden zijn er in het voorhuis vijf appartementen gemaakt, waarvan de bovenste twee split-level. De lift komt rechtstreeks in ons huis op de vijfde verdieping uit. Daar bevinden zich de keuken, woonkamer en het dakterras. De trap naar beneden leidt naar de achterkant van het huis waar we slapen.”

  Schuif je vaak met meubelstukken en creëer je vaak nieuwe hoekjes?

  “Regelmatig wordt er wat verschoven of veranderd. Dan moet iets ouds plaatsmaken voor wat nieuws of schuif ik met kasten om iets anders te proberen. We verfden onlangs de bank van beige naar navy blauw. Dat deden we gewoon met textielverf in de wasmachine.”Het resultaat is te gek, het lijkt net of we een nieuwe bank hebben. Bovendien hebben de stiksels niet meegepakt met de verf, waardoor het een beetje een denim look heeft: een donkerblauwe bank met witte stiksels.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “De bank is van IKEA, het tafeltje van Brut Amsterdam (te gekke winkel!), kussens H&M home, flessen hebben we zelf leeggedronken, kaart is van Marktplaats en de gitaar aan de muur vond ik op onze zolder.”

  Had je zelf een duidelijk plan wat betreft het inrichten van dit pand?
  “Ik wist direct dat ik het een stukje knusser wilde maken dan ons vorige huis, wat vrij minimalistisch was. Die stijl had ik op Instagram en Pinterest zoveel voorbij zien komen dat ik dat toen ook wilde. Maar toen dat hier stond waren al die witte meubels tegen de witte muren wel heel steriel. En eigenlijk hou ik van nature ook heel erg van kleine spulletjes en neem ik altijd allerlei schatten van onze reizen mee. Zo werd het huis vanzelf iets kleurrijker en kon ik lekker al mijn souvenirs kwijt.”

  Heeft je vriend ook nog enig inspraak? Zo ja, wat is echt zijn ‘hoekje’ of item in huis. 

  “Hij heeft wel een duidelijke mening over wat hij wel en niet mooi vindt, maar eerlijk gezegd ben ik er meer mee bezig. Hij heeft me dan ook wat betreft de stijl voor de inrichting carte blanche gegeven. Ook al krijg ik het altijd wel te horen als er iets staat wat hij echt verschrikkelijk vindt. Thoms item in huis is het wijnrek. Dat kreeg hij van mij voor zijn verjaardag en hij vindt het heerlijk om het met nieuwe aanwinsten te vullen. De iMac hebben we aangeschaft omdat Thom vaak tot laat moet werken. Hij is videoproducer en heeft een bedrijf in livestreaming, maar af en toe edit hij ook zelf video’s. Dat kan niet op een Macbook maar moet op een krachtige machine en hij doet dat vooral ’s avonds.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Ik vond het zo ongezellig dat Thom tot diep in de nacht op kantoor zat en had hem liever dichtbij in de buurt, ook al lig ik natuurlijk op een gegeven moment te slapen. Nu blijkt dat ik er eigenlijk net zo vaak achter zit als ik een ochtend thuis wil werken of ’s avonds nog wat dingen moet uitzoeken.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “We proberen van elke buitenlandse bestemming altijd een paar flessen mee te nemen, zodat het gevuld is met herinneringen aan trips die we dan weer oprakelen als we zo’n fles opentrekken. Ik vind het trouwens ook wel fijn dat er altijd een fles in huis is. Na een lange dag werken kruip ik meestal heerlijk op de bank met een glas wijn.”

  Wat is typisch Emilie? 

  “De vele planten in huis waren in eerste instantie mijn input, maar inmiddels is Thom ook helemaal om en is hij meestal degene die met de gieter rondsjouwt. Daarnaast ben ik heel erg van de snuisterijen en bijzondere items. Inmiddels ontwikkelt Thom er ook interesse in, zo huren we soms een auto en rijden we onderweg naar zijn familie in het noorden vaak langs allerlei interieurwinkels. Buiten de randstad liggen de prijzen beduidend lager en het voelt altijd als een kleine mini-vakantie om met de auto te toeren door het land.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Door het hele huis zijn planten te vinden, een passie die ik al op jonge leeftijd ontwikkelde, dankzij mijn vader.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Sanseveria kreeg ik van Thom voor mijn verjaardag, het stoeltje kreeg ik van mijn schoonzusje, hij komt uit een Groningse fabriek, het  kleed nam ik mee uit Griekenland.”

  Wat is typisch jouw vriend?
  “Thom is gek op Mexico en alles wat met Zuid-Amerika te maken heeft. Dat zie je terug in de prachtige handgeblazen glazen met een gekleurd randje die hij van zijn vorige trip mee naar huis nam. Daarnaast hebben we ook een Mexicaanse ‘serape’ die we als dekentje op de bank gebruiken. En natuurlijk het feit dat er altijd tequila in huis is, wat wordt gedronken uit minuscule keramieken bekertjes met grappige kleine beestjes erop geschilderd.”

  Wat is j favoriete stuk in huis?
  “Lastig kiezen, ik heb zoveel stukken waar ik heel erg blij mee ben. Zoals de apothekerskast, die vond ik op Marktplaats en was heel gek geschilderd. De oorspronkelijke kleur was lichtgeel, maar iemand was begonnen om ’m roodbruin te verven en had dat nooit afgemaakt. Ik kon deze toen voor een prikkie op de kop tikken en heb de kast eindeloos overgeschilderd met metaalverf. Daarnaast is mijn lightbox ook een bijzonder item. Het is eigenlijk een oude lichtbak die door een fotograaf gebruikt werd om zijn negatieven op te bekijken. Ik heb lang nagedacht over een juiste tekst, maar deze is speels en een beetje stout en je ziet het direct als je bij ons de lift uit stapt. Het &-teken is ook een eyecatcher. Het is een element uit het Ernst&Young logo wat op hun kantoor aan de snelweg hing. Dat moest van grote afstand leesbaar zijn en vandaar dat het licht kan geven en zo groot is.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Er waren heel wat lagen voor nodig om de kast zo te krijgen. Op de grond ligt een oude laptoptas van Dior van mijn opa die vroeger een boutique had met luxe vrouwenkleding. Toen hij de winkel sloot, kreeg ik ‘m cadeau.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “De lichtbak in de gang is een goede binnenkomer.”

  Waar zit je het liefst? Waar zitten jullie het liefst samen?
  “Op het dakterras, op zaterdagochtend met een koffietje en een volkoren croissant van bakker Robbie. Als het een mooie dag is geweest zie je geweldige roze en paarse strepen in de lucht achter de Noorderkerk. Als we dan de slingerlampjes aandoen is het net of we in onze eigen romantische film zitten.”

  Wat staat er nog op jullie woonverlanglijst?
  “Ik zou heel graag alle deuren vervangen door mooie jaren dertig deuren met reliëf. Bovendien wil ik heel graag een oud boudoir-achtig stoeltje met fluweel laten bekleden.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “We hebben in de zomer vanaf een uur of 9.00 uur zon en die verdwijnt ook pas om 21.00 uur weer.”

  Wat zijn je favoriete woonadressen? 

  “Wat betreft interieurvondsten, oriënteer ik me meestal online en ga dan uiteindelijk langs bij de winkels om te kijken of ik het echt leuk vindt. Ik gebruik Marktplaats heel veel, voornamelijk als zoekmachine voor kleine, onbekende webshops. Er zijn ontzettend veel kleine shops die hun producten daar ook allemaal op adverteren en zo ontdek ik veel uiteenlopende winkels.”

  Favoriete merken. 

  “Ik heb niet echt favoriete woonmerken, omdat ik veel oude spullen een nieuw leven inblaas of meeneem van mijn reizen. Wel vind ik de stijl van Scotch & Soda Collectables prachtig, maar ik vind het allemaal net te duur en ga liever zelf op zoek naar bijzondere spulletjes.”

  Waar is het leukste aan de buurt waar je woont. 

  “Officieel woon ik op de Grachtengordel, maar ik doe altijd net alsof het de Jordaan is. Dat is het namelijk ook binnen vijftig meter van de voordeur. Ik vind het fijn dat je het een klein dorp in de stad is, je hebt op de Haarlemmerdijk alle praktische winkels, zoals de Etos en de Albert Heijn, maar er zijn ook veel kleine zaakjes waar je unieke cadeautjes kunt kopen en er zijn zo ontzettend veel gezellige plekjes om te lunchen of te eten ’s avonds. Daarnaast is de markt op zaterdag ook altijd een fijn voor verse bloemen en een grote voorraad groenten en fruit.”

  Zijn jullie huismussen?
  “Ik vind het wel fijn om een paar avonden per week thuis te zijn en me terug te trekken uit de drukte. In de praktijk lukt dat niet altijd, maar ik hou er wel degelijk van. Thom is minder een huismus, hij is altijd wel op pad met vrienden of onderweg voor zijn werk. We hebben bewust geen tv, dus die verleiding is er niet. Helemaal waar is dat overigens niet, want we hebben wel een beamer waar we op kunnen netflixen.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “De cactuslijstjes hingen vroeger in mijn kinderkamer.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Nog meer groen in mijn huis.”

  De liefde voor planten: hoe is dat ontstaan? 

  “Toen ik nog een klein meisje was nam mijn vader me bij de hand zodra de klaprozen uitgebloeid waren. Dan bonden we een houten kistje onder de bagagedrager van mijn fiets en namen we lege doosjes van filmrolletjes mee. Daar deden we de zaden van de klaprozen in en zo fietsten we door de buurt tot we een heleboel verschillende zaden te pakken hadden. Die zaaiden we vervolgens in grote kweekbakken in de kas in onze tuin. Zo leerde ik enorm veel van planten en ben ik er van gaan houden. Als klein meisje nam mijn vader me ook elk jaar mee naar de Hortus Botanicus, de ene keer in Leiden, dan in Amsterdam en een andere keer in Utrecht. Daar struinden we uren door de kassen en leerde hij me van alles over planten en hun namen. We proberen nog steeds af en toe naar de Hortus te gaan, en zijn van plan om binnenkort eens in Parijs te kijken wat daar voor mooie tuinen te zien zijn.”

  Heb je tips voor leuke eet, drink en (woon)winkel adressen bij jou in de buurt?
  “Ik vind het heerlijk om rond te dwalen bij De Weldaad op de Noordermarkt of bij de vele kleine winkeltjes op de Haarlemmerdijk. Een ander favoriet adresje is Koevoet, een klein Italiaans tentje vlak bij de Noordermarkt en de Westerstraat. We gaan ook regelmatig taco’s eten bij Los Pilones, de beste Mexicaan van Amsterdam. Ze serveren ook super lekkere en gi-gan-tische margaritas. Na twee daarvan kun je mij wegdragen.”

  Genoeg gepraat! Spiek hieronder binnen in Emilie’s prachtige stulpje..

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Tequila kopjes van Thom uit Mexico.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “De handgemaakte lamp komt uit Lissabon, meegenomen van een marktje. Terrarium is van Urban Jungles.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Vergiet is van de IJ-hallen, de stok is zelfgemaakt en komt uit het bos bij mijn grootmoeder in Zeeland.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Het leren doosje is van mijn moeder geweest, kastje met Chanel flesjes kreeg ik cadeau, veel flesjes komen van Marktplaats, Chanel ketting komt uit klein vintage winkeltje in Florence.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Kastplanken zijn van IKEA. De schoenen zijn een bonte verzameling design (Isabel Marant, Chloe etc.) en high street (&otherstories, Zara).”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “De blauwe jurk is van Sandro, het kleed kocht ik bij Sluiz op Ibiza, de schoenen zijn van Zara.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Spiegel + schapenvel zijn van IKEA, kapstok van De Weldaad, bloemenkrans is een overblijfsel van bruiloft van een goede vriendin.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Replica Marc Lagrange, van mijn vriendinnen gekregen voor m’n verjaardag.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “De macramé plantenhanger is een cadeau geweest van mijn moeder, zij had het op haar beurt weer cadeau gekregen van haar vader toen ze voor het eerst het huis uit ging.”

  Wonen in een oud pakhuis in Amsterdam

  “Plantenhangers zijn glazen potjes van een klein winkeltje in de Haarlemmerstraat, de lamp is van de kringloopwinkel. Stoelen zijn Eames replicas.”

  Inspiratie in de stijl van Emilie:

  Nog meer binnenkijkers op Interior Junkie:

  Beeld © Elisah Jacobs/InteriorJunkie

  Reacties zijn gesloten.

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu