Close

Mijn online interieurstyling volgen of (online)interieuradvies aan huis boeken?

Binnenkijken bij Monique - Interior junkie
Menu

Search

 • I like my money right
  where i can see it:

 • 31-05-2023

  27 juni, 2014

  Binnenkijken bij Monique

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  Dé foodie van Nederland – Monique van Culy.nl – deed maar al te graag de deuren open van haar gezellige Amsterdamse appartement. Kom binnen…

  Een beetje zenuwachtig bel ik met mijn drie in één dozijn worteltaart van de Appie aan bij Monique (de goddelijke cronut die ik bij een koffietentje op het oog had, was helaas niet op voorraad dus ik moest even flink improviseren in vijf minuten tijd). Dat is ook niet zo gek; ik ga namelijk op bezoek bij dé founder van Culy.nl, een van de meest smakelijke sites van ons land, en die vorig jaar haar eerste kookboek ‘The Culy way of life’ publiceerde (die met recht pronkt in de boekenhouder in de woonkamer). Gelukkig bevalt de taart na één hap (pfew!) en kan de binnenkijker beginnen.

  Monique woont samen met haar vriend Erik in een negentiende eeuws pand, op een steenworp afstand van het centrum van Amsterdam. Deze binnenkijker stond al tijden op mijn lijstje: Erik blijkt namelijk een voorliefde te hebben voor unieke, vintage vondsten. Boven de eettafel pronken dan ook een paar prachtige industriële lampen uit de voormalige Sovjet Unie die hij op de kop tikte bij Van Dijk en Ko, een van mijn favoriete winkels in Amsterdam. Ernaast pronkt een brocante kast, ook van Van Dijk en Ko gekocht. “Erik heeft gewoon een goede smaak en daar heb ik mazzel mee gehad,” vertelt Monique die later bij hem in ging wonen. “Ikzelf ben van de mooie stukken in huis en bijzondere vondsten. Erik is weer gek op vintage, daar gaat hij echt naar op zoek. Dat zou mij nooit lukken. Gelukkig had Erik het voorwerk al gedaan toen hij dit huis kocht, zodat ik me niet daarmee bezig hoefde te halen.”

  Benieuwd? Kom binnen bij Monique..

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  Wat weet je over het pand?
  “Bij de gemeente kun je foto’s opvragen van hoe je huis er vroeger uitzag. Dat is natuurlijk leuk om te doen. Dit bleek een buurt vol met arbeiderswoningen te zijn. Ons appartement is altijd een woonhuis geweest. Het stond niet bekend als een ‘goede’ buurt maar de laatste jaren heeft de gemeente het opgeknapt en zijn er nieuwe restaurants bijgekomen. Het pand zelf stamt uit eind 1800, begin 1900. Ik vermoed wel dat er iets aan de indeling veranderd is door de jaren heen; het kleine raam in de hoek van de woonkamer is zo klein, daar moet denk ik vroeger het toilet gezeten hebben.”

  Je woont samen met Grote Liefde Erik. Waarin verschillen jullie qua woonstijl?
  “Erik is van de basics, houdt van aparte dingen en zou nooit iets bij de Ikea of de Blokker kopen, zelfs niet als hij een fotolijstje wilt kopen. Het gewei boven de tafel zou ik bijvoorbeeld nooit kopen. Zelf ben ik ook niet zo van de kleuren in huis, ik ben meer van het kleurenpalet zwart-wit-grijs. De kast in de woonkamer is groen. Die vond ik in eerste instantie best heftig, maar nu hij er eenmaal staat, klopt het gewoon. Dat groene heeft juist wel wat. Dus ja, soms ben ik hierin wél te overtuigen.”

  Wat ging er als eerste het huis in?
  “Mijn bank nam ik mee uit mijn vorige appartement. Die moest ik meenemen. Erik vond hem helaas minder mooi. Ik moet eerlijk bekennen: de bank was te groot voor in de woonkamer. Het was ook een helse klus om hem te vervoeren en naar boven te tillen. Toch heeft hij er nog een tijdje gestaan, naast de huidige bank van Erik. Je snapt dat de woonkamer bomvol stond. Ik kon het gewoon niet over mijn hart verkrijgen om mijn chocoladekleurige droombank weg te doen. Met pijn in mijn hart heb ik dat dus wel gedaan, maar daar moest wel wat tegenover staan, vond ik. De Eames stoel schaften we bijvoorbeeld aan omdat ik wel graag stoelen in de zithoek wilde.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nlBinnenkijken bij Monique van Culy.nl

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  Hoe kun je jullie woonstijl het beste omschrijven?
  “Scandinavisch qua kleuren en vormen, het is best basic, met af en toe een gekke touch, dankzij Erik. Ik vind het verder ook belangrijk dat het persoonlijk is. Vaak heb je huizen zonder karakter. Je moet wel voelen dat er mensen wonen. Vlekken mag je maken. Ik wil het liefst dat de witgeverfde houten vloer spierwit blijft, maar dat is natuurlijk onmogelijk.”

  Wat zou je meenemen tijdens een brand na natuurlijk de praktische spullen als bijvoorbeeld je laptop en … de KitchenAid…!
  “Ik hecht verder niet zoveel waarde aan spullen, want alles is uiteindelijk vervangbaar maar de Eames stoel vind ik bijzonder. Mijn bureau zou ik ook zo meenemen. Er is hier zo hard aan gewerkt, zonde als hij in vlammen opgaat. Het bed vind ik ook geweldig en kan ik eigenlijk niet missen; hij ligt goddelijk inclusief zachte topper die ik iedereen aanraad, maar het bed kan ik natuurlijk niet meenemen tijdens een brand.”

  Wat is je favoriete hoekje in huis?
  “Met stip de eettafel. Als ik ’s ochtends opsta, dan rook ik hier mijn sigaretje en drink ik een kop koffie en neem ik mijn social media door. Ook zijn Erik en ik echte bedmensen: dan blijven we de hele zondag op bed, kijken we filmpjes en lezen we magazines. Aan het einde van de dag ga ik dan koken en eten we het lekker op bed op. Heerlijk is dat. Mijn keuken is natuurlijk ook een van mijn favoriete plekken in huis. Het is er mooi licht, dus dan kan ik meteen mijn gerechten fotograferen voor mijn site.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nlBinnenkijken bij Monique van Culy.nl

  Wat is het leuke aan deze buurt?
  “Het is vlakbij de Jordaan, binnen vijf minuten zit je in het Westerpark en het is dichtbij het IJ. Het pleintje hiervoor is ook een top plek. Er staat een grote, lange witte tafel waar mensen hun eigen eten meenemen en er aan opeten. Dat is echt gezellig, vooral in de zomer.”

  Wat zouden jullie het liefst van elkaars meubelstukken weg willen gooien?
  “Erik vond mijn bank erg lelijk dus die ging er uiteindelijk ook uit. Ik vind de muziekboxen niet mooi, maar die hebben helaas een functie. Eén ding heb ik wel weggedaan voor deze shoot..”

  (ondertussen laat Monique een nieuwe vondst van Erik zien die ze speciaal voor de binnenkijker verstopt heeft in de kast: een kinderhoofdje van steen)

  Heeft hij meer verstand van interieur dan jij, als je heel eerlijk moet zijn?
  “Hij zegt van wel. Ik denk zelf dat we er allebei wel verstand van hebben maar juist verschillen van smaak. Dat is weer het leuke: elk huis is weer anders maar of de een er nou meer verstand van heeft… Smaken verschillen.”

  wat is jullie woonritueel?
  “Ik maak alles schoon en ruim op. Erik is juist van het klussen. Dat klinkt natuurlijk heel erg stereotype maar het is de bittere waarheid!”

  Heb je nog een woonwens onder het mom van ‘een huis is nooit af’?
  “Ik ben een sucker voor mooie gordijnen. In de woonkamer schitteren ze door afwezigheid en in de slaapkamer wil ik binnenkort écht mooie gordijnen zien hangen. Maar ook een megagrote keuken staat op mijn verlanglijstje. In een volgend huis wil ik een aanrechtblad van wel vijftien meter lang. Ik hecht veel waarde aan een goede, grote keuken. In mijn vorige huis heb ik van de slaapkamer een keuken laten maken en mijn bed in de woonkamer gezet. Tja, je bent een culinaire liefhebber of niet, haha.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Bed van Auping met beddengoed van de Wehkamp (‘whkmp’s OWN’). Schilderij maakte Erik zelf. Onze gebreide teckel Jacques Flute is van ontwerpster Anne-Claire Petit en kocht ik bij &Klevering. Bedlampjes zijn de Sticky Lamps van Droog, gouden beertje van H&M Home, ringenhouder in de vorm van een teckel van ASOS.com, doosjes van Hermès.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “De ombouw van de verwarming, en de ideale vensterbank, heeft de vorige eigenaar gemaakt.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “De pioenrozen, geschikt door Erik”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “De eethoek met ervoor een krukje van Loods 5. Het gewei kreeg Erik cadeau van vrienden”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Vloerkleed is van Wehkamp, de plant kochten we bij het tuincentrum. Niemand weet alleen wat voor plant dit is, ook niet bij het tuincentrum. We noemen hem maar Karel Kamerplant”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Waterkoker van KitchenAid, koffieapparaat van Nespresso, blauw theekopje van Sukha, muursticker kocht ik ooit online bij Fab.org.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “De snijplank liet ik zelf maken. Wel zo toepasselijk voor in de keuken”

   

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “De salontafel is van Riviera Maison en komt ook uit mijn vorige huis. Er stonden teksten op maar dat vond ik niet zo mooi, dus schilderden we het wit. Zo is hij veel mooier, het kostte maar een kwartiertje werk. Ik vind de tafel perfect, er kan van alles in. Zeer praktisch.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Uiteraard stal ik de mooiste én lekkerste boeken uit op de koffietafel”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “De kast kocht Erik bij Van Dijk en Ko”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Stilleven met bloemen van eigen hand…”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “In de keuken grijp ik nooit mis!”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Ooit droom ik van een megagrote keuken”

   

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Fotolijsten zijn van IKEA en bevatten favoriete foto’s en verzameldingen, zoals de plectrums waar Dave Grohl van de Foo Fighters mee speelde. Ik ben groot fan. Eriks tas is van Ontfront, de vaas met glazen waar de takjes in staan, kocht ik in Domburg bij de Domburgsche Bier & Melksalon.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Snijplank van House Doctor, ‘vaas’ van Zara Home.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Mijn allereerste kookboek: ‘The Culy way of life'”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Lampen ‘tros’ is van Leitmotiv en hangt in de zithoek”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “De teckel met sieraden vond ik wel leuk voor op het nachtkastje”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “De bank is van Jan des Bouvrie voor Gelderland, wit ‘krukje’ van Loods5, kussenslopen van H&M Home en Raaf (via De Bijenkorf). Grote foto boven de bank is van onze vriend Joris Bruring.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “Bureau is de StudioDesk van Bluelounge, met een handig ‘verborgen’ binnenkant. Daarvoor de witte Eames DSW van Vitra (gekocht bij De Bijenkorf). Bureaulamp van Zara Home.”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “In de keuken stal ik altijd alles mooi uit”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  ““Erik en ik zijn erg verschillend in hoe wij de indeling en inrichting van ons huis zien. Zo wilde hij graag een kleed ‘gewoon’ ergens in de woonkamer, niet persé in de zithoek. Dat vond ik weer niets. Gelukkig won ik de discussie en pronkt er nu een mooi kleed in – juist! – de zithoek..”

  Binnenkijken bij Monique van Culy.nl

  “De foto is door Joris Bruring gemaakt tijdens een grote kussengevecht op de Dam”

  Binnenkijken bij Monique

  Inspiratie in de stijl van Monique:

  Nog meer binnenkijkers op Interior Junkie:

  Volg mijn interieurspinsels ook op Twitter Facebook Pinterest Instagram

  Beeld © Elisah Jacobs

  14 reacties op “Binnenkijken bij Monique”

  1. Ida schreef:

   Hi!
   I wonder if you would like to help me?
   I love the table on the picture above! And I have try to read the whole interview with Monique to found out any information about the table (with help from google translate then I’m not capable to understand dutch). Please help, Love the table!
   Have a nice day!
   Best regards Ida

  2. Suzanne schreef:

   Wauw, leuk interview/reportage zeg! En wat een vent die Erik, dat schilderij zelf gemaakt!?

   Ben benieuwd hoe je huizen ontdekt om te fotograferen voor je rubriek. Hoe krijg je een huis in het vizier?

   Groetjes

  3. […] Binnenkijken bij Culy’s Monique. […]

  4. […] Binnenkijken bij Culy’s Monique. […]

  5. […] Binnenkijken bij Culy’s Monique. […]

  6. Desie schreef:

   Hoi!
   Ik vroeg me ook af waar deze tafel van is? hij is echt fantastisch!!
   Groetjes

  7. Ella schreef:

   Hallo, kan iemand me alsjeblieft vertellen waar ik deze eettafel kan vinden?
   Het is echt een supermooi blad, en de poot heb ik nooit eerder zo gezien.
   Alvast bedankt!
   Groetjes

  8. Marloes schreef:

   Weet iemand waar de eettafel van is?

   gr Marloes

  9. Michael schreef:

   Welk vloerkleed van Wehkamp.nl is het precies? Kan het niet meteen terugvinden… Thx!

  10. Dap V schreef:

   Wat een ontzettend mooi eetkamerbankje. Mag ik vragen van welk merk/winkel dit is?
   Bedankt!

  11. Dennis schreef:

   Hoi,
   Tafel is echt super. Met name het onderstel. Waar kan ik deze vinden?
   alvast bedankt.
   Groetjes

  12. Michelle schreef:

   Hoi,

   Mooie stijl! Zelf ben ik bezig mijn huisje in te richten en de lampen boven de eettafel passen precies mooi boven mijn tafel. Kun je mij vertellen waar je deze vandaan hebt?

   Groetjes,
   Michelle

  13. Frederique schreef:

   Super gave tafel! Wil ook heel graag weten waar die gekocht is.

  14. Linda schreef:

   Prachtig huis. Waar komt de eettafel vandaan?
   Groetjes,
   Linda

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Ontdek meerWoonverhalen

 • Laatste blogpost
 • Menu