Binnenkijken bij Annemieke

Binnenkijken bij Annemieke

Kom binnen in een antikraakpand in Amsterdam geheel gebouwd in een honingraatvorm..

Annemieke woont samen met haar vriend Bas en kat Bo in een antikraakpand, een voormalige kerk in de Amsterdamse Pijp. Het monumentale gebouw uit 1963 is een ontwerp van architect Joop van Stigt en is compleet in een honingraatvorm gebouwd. Het massieve pand valt dan ook erg op tussen de typische Amsterdamse huizen. Annemieke: “Ik had nooit verwacht dat ik antikraak zou wonen. Van tevoren weet je namelijk nooit wanneer je eruit moet. Je hebt 28 dagen om te verhuizen. Als anti-kraker is flexibiliteit dan ook een pré. Bas woonde hier al dus de keus was snel gemaakt. We hebben samen voor een bedrijf gewerkt die antikraakpanden beschikbaar stelt. Bas had eerste keus. Naast het feit dat je als anti-kraker op bijzondere plekken woont, zoals in een oude bank, een kantoor of in ons geval dus een kerk, is het ook een ideale manier om te sparen; de huur is erg aantrekkelijk. Zo hou ik geld over om nieuwe spullen te kopen, iets waar ik flink gebruik van maak. De berging staat vol met meubels, die gaan straks allemaal mee naar ons nieuwe huis in Utrecht. Je leest het goed, ik ga hier binnenkort vrijwillig weg.”

Hoe het huis eruit ziet? Annemieke: “In huis staan veel retromeubels gevonden op Marktplaats, in tweedehands winkels en op markten in combinatie met design. Ik hou van meubelstukken met verhaal en als het kan, knap ik ze op. Van tweedehands pareltjes uit Berlijn, gevonden voorwerpen, ‘afdankertjes’ van vrienden en familie tot aan vondsten van de hippie markt. Ik vind het leuk als meubels een eigen verhaal hebben en uniek zijn. Dan krijgt je interieur echt karakter. De afgelopen jaren verzamelde ik zoveel dat niet alles in huis past: een aantal stukken is opgeslagen bij mijn (schoon)ouders.”

Binnenkijken bij Annemieke

“Het bureau vonden we op Marktplaats. Wij moesten het kastje vervoeren met een cabrio aangezien het anders niet mee kon. Het groene van de stoel kocht ik nieuw en steekt mooi af bij de cognackleur van het bureau. Dit is een van mijn favoriete plekjes in huis omdat het hier fijn werken is.”

Binnenkijken bij Annemieke

“De eethoek pakte ik ook meteen aan. De muur verfde ik zachtblauw en de steigerhouten tafel verving ik voor een ronde witte tafel met bijbehorende stoelen. Vanuit deze hoek heb je mooi zicht op de rest van het huis en de tuin. Tafel en stoelen zijn van Trendhopper, de etagère is van Hema. De muur verfde ik in de tint N2.07.73 van Flexa.”

 

Binnenkijken bij Annemieke

“Ik ben erg van de retro- en designmeubelstukken. Zo struin ik regelmatig Marktplaats en rommelmarkten af op zoek naar tweedehands pareltjes. Soms knap ik ook meubelstukken op. Dat geeft je toch een kick dat je iets in huis hebt wat niemand anders heeft. Zo komt het houten kastje uit een tweedehands winkeltje in Berlijn. Gelukkig was ik met de auto dus hij kon zo mee. Eenmaal thuis haalde ik de stickers eraf, zette er nieuw sluitwerk op, schuurde en lakte het. Hij ziet er weer als nieuw uit. Vrienden noemen het kastje een ‘sigarendoosje’.”

Binnenkijken bij Annemieke

“Mijn zus verzamelt (vintage) design, maar is er ook snel op uitgekeken. Dat werkt in mijn voordeel; Ik geef ze graag een nieuw huis. De stoel en het bijbehorende poefje kocht m’n zus in een tweedehands winkel in Amsterdam en nam het vervolgens mee naar Groningen. Nu is de cirkel rond en pronkt hij weer in Amsterdam.”

Binnenkijken bij Annemieke

“Het grote gewei aan de muur nam Bas mee van zijn backpacktrip in Australië waar hij een jaar verbleef. Hij werkte daar op een hertenboerderij en smokkelde op weg naar Nederland met zwetende handen het gewei in zijn backpack door de douane. Het kleine wei vond ik op een hippie markt, ze matchen goed.”

Binnenkijken bij Annemieke

“Toen ik hier ging wonen, was het echt een mannenhonk vol met strakke meubels en teveel afstandsbedieningen. Het mocht wel wat vrouwelijker dus ik kleedde het huis aan met kleurrijke vazen, kussens en kaarsen. Het werd een compleet ander huis. Veel warmer en gezelliger. Kussens: Hema, H&M Home. Flesvaas: Van Dijk en Ko. Kaars en vaasjes: H&M Home.”

Binnenkijken bij Annemieke

“Het pand is volledig gebouwd in een honingraatvorm, zelfs de pilaar middenin de woonkamer (deze is niet te missen,red.) en stoeptegels buiten.”

Binnenkijken bij Annemieke

“Deze ruimte was vroeger de woonkamer van de Afrika Kerk, de laatste kerk die het gebouw huurde. Leuk feitje: hier werd het gospelkoor voorbereid. In de meeste antikraakpanden deel je de badkamer, het toilet en het washok met de rest van de bewoners. Dat hebben we hier gelukkig niet.”

Binnenkijken bij Annemieke

“Een tip als kattenliefhebber: tover een (tweedehands)koffer om tot kattenmand. Dat vind ik ook veel mooier dan een klimpaal; die vind ik altijd een doorn in het oog. Kat Bo is hier niet meer uit weg te slaan.”

Binnenkijken bij Annemieke

“Het fijne aan dit huis is dat het midden in de Pijp gelegen is met een eigen parkeerplaats en een tuin. Hoewel ik er niet vaak zit door de hoge bomen en een gebrek aan zonlicht.”

Binnenkijken bij Annemieke

Tijdens de hete zomermaanden is het hier wel heerlijk toeven. Naast het huis staat een Franse school dus overdag hoor je ook nog eens kinderen schelden in het Frans haha. Gelukkig zit het Sarphatipark om de hoek.
Tuinstoelen: Elba. Tuinkast: Ikea. Limonadetap: Hema.”

 

Binnenkijken bij Annemieke

“De klok, gekocht in een winkeltje in de Jordaan, was een van mijn eerste aankopen. Hij valt lekker op. De stoel is van Gispen. Klok van Weldaad.”

Binnenkijken bij Annemieke

“Vaasjes zijn van H&M Home en Hema.”

Binnenkijken bij Annemieke

“De buitenkant van het pand.”

* Dit artikel verscheen eerder in Cosmopolitan

Nog meer binnenkijkers op Interior Junkie:

Volg mijn interieurspinsels ook op Twitter Facebook Pinterest Instagram

Beeld © Elisah Jacobs

Reageer ook