Bezoek Pastoe Fabriek

Of ik de Pastoe Fabriek wilde bezoeken?! Daar zei ik natuurlijk volmondig JA op.

Op een zonnige vrijdag reisde ik af naar Utrecht voor een persoonlijke rondleiding door directeur Remco van der Voort. Het eeuwenoude pand – want het stamt uit 1890 – huisvest sinds 1918 de Pastoe Fabriek. De jaren erop zijn er steeds gedeeltes bij gebouwd waardoor het pand een mengelmoes van bouwstijlen is.

De tour begint in de Toonkamer, een platform waar ruim twintig (inter)nationale interieurmerken, waaronder ook Pastoe, hun nieuwste collecties op 4000m2 presenteren. Een goed begin van tour. In deze ruimte steken de Pastoe Totem kasten – letterlijk – met kop en schouders boven de rest uit. Waar je bij de meeste woonwinkels een meubelstuk kant en klaar koopt, kun je ze bij Pastoe geheel naar eigen smaak samenstellen. Dat betekent dat je zelf de kleuren kiest: zo is er keuze uit zestig verschillende tinten en kun je de hoogte van de kast zelf bepalen. De Totem (waar je onlangs al over kon lezen op Interior Junkie) kun je gebruiken als salontafel voor in je woonkamer, maar ook als boekenkast van ruim twee meter hoog. Of maak hem net zo hoog als je plafond en zet hem middenin de kamer (als een totempaal dus), leuk om niet alleen boeken in te doen, maar ook kunst, een bloemenvaas of tijdschriften. Je snapt dat ik gelijk verliefd was. Niet veel later kocht ik hem ook..


We gaan een verdieping lager naar een ruimte waar vintage Pastoe meubelstukken staan opgeslagen voor een veiling. Soms leveren particulieren ze in bij de Pastoe Fabriek, vaak koopt de fabriek meubelstukken van een erfenis. De meubelstukken – van bureaus tot aan televisiekasten –  staan allemaal netjes opgeslagen. Iets buiten de kamer staat de originele kast uit de jaren ’50 die ter ere van het honderdjarige bestaan van Pastoe dit jaar in een nieuw jasje is gestoken (je kunt ze in verschillende kleuren laten spuiten). In de kamer staat slechts een klein gedeelte van het hele Pastoe-archief, de rest pronkt in de expositie ‘Like Pastoe: 100 jaar vernieuwing in vormgeving’.

 

De Pastoe Fabriek zit aan het water. Remco vertelt me dat ze vroeger de bomen, waarvan de meubels werden gemaakt, via het water werden vervoerd richting de fabriek. Tegenwoordig kopen ze in Zaandam en de rest van Nederland hout in dat hedendaags gewoon met de vrachtwagen wordt vervoerd. De ruimte waar Remco me eerst mee naartoe neemt, is de ruimte waar de verschillende panelen (van de kasten) netjes per kleur en maat liggen geordend in rekken. Komt er een orde binnen, dan worden alle panelen bij elkaar gezocht en op stapels gelegd. Per kleur komt er een stapel: als de kast drie kleuren heeft, dan zie je drie stapels naast elkaar liggen. Die worden dan gezamenlijk vervoerd naar een andere ruimte, waar ze gemonteerd worden.

Het lakken is een tijdrovend klusje. Eerst worden de panelen gelakt aan de binnenkant, daarna wordt hij gelijmd, erna  geplamuurd, dan wordt het gedroogd en pas op het laatst geschuurd. Allemaal voor één kastje, stuk voor stuk. Nu wordt het me ineens duidelijk waarom je altijd flink in de buidel moet tasten voor een échte Pastoe… Voordat de panelen worden gelakt, schuren medewerkers ze eerst. De meest kwetsbare gedeeltes, zoals de randen, worden met de hand geschuurd. Ook weer een zeer arbeidsintensief klusje.

 

Het lakken gebeurt in kleine, licht ruimtes waar een medewerker (met gasmasker uiteraard) de hele dag panelen lakt. Een zeer ‘geurig’ klusje. Als ikzelf even de ruimte zonder masker binnenstap, merk ik dat je er al snel high van wordt. Gelukkig wordt de ruimte continu geventileerd zodat de diegene die lakt er zelf geen last van heeft. De panelen gaan na het lakken de droogkamer in, een dag later als ze droog zijn, worden ze weer gelakt. De meest populaire kleur bij Pastoe? Dat blijkt gewoon wit te zijn (40%), gevolgd door zwart, terwijl er zoveel vrolijke kleuren verkrijgbaar zijn.

Na de lakkamers word ik meegenomen naar de grootste ruimte van de fabriek, daar waar de kasten in elkaar worden gezet voordat ze weer uit elkaar worden gehaald om naar de klant te brengen. De ruimte staat op het noorden, het beste licht waarbij je kunt werken. Op het moment dat ik de hal bezoek, maakt een medewerker een elementenkast voor een Franse klant. Een zeer speelse kast; sommige elementen zijn minder diep dan de andere en qua hoogte wordt er ook gespeeld. “Soms zijn het allemaal losse elementen, soms zitten alle elementen aan elkaar vast, dat bepaalt de klant zelf,” vult Remco aan. Net als de Pax-kast van IKEA dus! Handig om te weten: Pastoe heeft een app waar je zelf je kast virtueel kunt samenstellen.

Dan wordt mijn oog getrokken naar de greeploze jubileumkast in notenhout met gele pootjes (ruim €4000 krijg ik later te horen), de kleurrijke A’dammer rolkasten, de draadstoeltjes, de krukjes… Genoeg om te zien dus. Ik voel me als een kind in een snoepwinkel en ga uiteindelijk ook weg met een échte Pastoe, want wat blijkt? De Pastoe Outlet is sinds 30 maart (tijdelijk) een feit. Kijk, daar word ik nou helemaal blij van.

 

Denk je nu: ‘dat wil ik ook, een rondleiding’. Pastoe wil in de toekomst vaker tours organiseren door de fabriek. Uiteindelijk gaat Pastoe uit de fabriek om elders meubelstukken te fabriceren. De Pastoe Fabriek wordt dan een creatief centrum inclusief ruimte voor de Pastoe showroom.

Tip: bezoek eens de tentoonstelling van Pastoe in de Rotterdamse Kunsthal!

© Elisah Jacobs

Volg mijn interieurspinsels ook op Twitter Facebook Pinterest Instagram

2 reacties

Mevr. Pelen -

Wij zijn in het bezit van een Pastoe slaapkamer. Gekocht in 1971 in Heerlen. Hij is nog in goede staat maar wij willen er nu afstand van doen. Hij is grijswit met een wengé ombouw. De driedeurskast heeft zelfs schuifdeuren. Voor de kringloop vinden we zonde. Weten jullie een oplossing? m.vr.gr. Fam. Pelen

Steve janssens -

Is deze nog in jullie bezit?

Mvg

Steve

Reageer ook