Een chic interieur? Kies voor blauwtinten

Naar aanleiding van de bekendmaking van Flexa’s trendkleur van het jaar besloot ik een blogartikel te schrijven over het creëren van een chic interieur. Want welk kleuren geven net dat va- va- voom effect dat je zoekt?! Juist ja, blauw! Maar waar kun je het allemaal mee combineren? Ik vertel je hoe.

Vorige week werd Denim Drift uitgeroepen tot dé trendkleur voor 2017. Denim Drift behoort tot de blauwtinten familie en laat dat nou net dé kleur zijn waarmee je een chic interieur kunt creëren. In dit blogartikel geef ik je tips en laat ik je fijne beelden zien, waardoor je ongetwijfeld meteen aan de slag wilt met kwast en roller.

chiqueinterieur-interiorjunkie5-6

De basiskleur voor een chique interieur

Een kleur die vorig jaar ook al vaker voorbijkwam maar die nu helemaal hot is, is de kleur blauw. Met de blauw creëer je een mooie basis voor een chique interieur. Net zoals bij andere kleuren zijn er van de kleur blauw ook heel veel verschillende soorten tinten. Voor ieder wat wils dus. De kleur blauw behoort tot de koelere kleuren, net zoals groen en paarstinten. Afhankelijk van de lichtinval in je huis kan een koele kleur, zoals blauw, je interieur wellicht nog wat koeler doen ogen, maar gelukkig kan blauw gemakkelijk gecombineerd worden met andere, warmere kleuren, waardoor de eventuele koele uitstraling kan worden verminderd. En geloof me, het is echt de moeite waard om eens te experimenteren met blauw in je interieur. Zelf heeft Interior Junkie Elisah blauwe plannen voor haar slaapkamer (daar snel meer over…)

chiqueinterieur-interiorjunkie5-6

Blauw in combinatie met andere kleuren

De kleur blauw ligt misschien niet zo voor de hand in een interieur, maar waarom eigenlijk? Het mag dan een wat koelere kleur zijn, dit doet niets af aan de schoonheid van blauw. Het is een kleur die gemakkelijk te combineren is met andere kleuren en waarmee je veel verschillende kanten op kunt. Maar omdat ik me vandaag richt op het creëren van een chique kleur, somde ik hieronder op welke kleuren je goed met blauw kunt mixen & matchen. Handig om te weten als je bijvoorbeeld al veel accessoires van één bepaalde kleur in huis hebt.

Alle tinten blauw gecombineerd met wit

Dit ligt misschien wat voor de hand, maar als je het al spannend vindt om te experimenteren met een andere kleur, zoals blauw, dan zou ik de rest van het interieur simpel houden. De kleur wit en blauw vormen een prachtig contrast en wit zorgt voor balans in je interieur.

Alle tinten blauw gecombineerd met zachtroze

Blauw en roze, het klinkt als een romantische combinatie, vind je niet? Dit komt wellicht doordat we (nog steeds) blauw associëren met jongens en roze met meisjes. In het geval van een metamorfose niet eens zo gek; je houdt met deze kleurencombinatie namelijk het midden tussen een stoere en zachte uitstraling, het beste van beide dus. Geen wonder dat Pantone vorig jaar Rozenquartz en Serenity Blue uitriep tot trendkleuren van het jaar 2016.

Hague blue met okergeel

Een gewaagde combinatie, maar oh zo mooi: Hague Blue van Farrow & Ball in combinatie met okergeel. Hague Blue is een combinatie van marineblauw en een vleugje blauw dat je terugziet in de veren van een pauw; blauw met een speciaal randje dus. Okergeel is een warme kleur die de eventuele koelte van deze blauwtint mooi compenseert. Eén muur met deze kleur en een meubel of accessoire in okergeel et voila: een chic interieur. Overigens kunnen meerdere tinten blauw worden gecombineerd met okergeel, maar deze specifieke combinatie heeft mijn persoonlijke voorkeur.

chiqueinterieur-interiorjunkie5-6

Blauw gecombineerd met blauwtinten

Dit is misschien een niet zo voor de hand liggende keuze, maar een blauw muur als basis kan perfect gecombineerd worden met bijvoorbeeld een bank of ander meubelstuk in een tint blauw. Zo zijn er blauwtinten die neigen naar grijs en dit vind ik zelf echt een killer combinatie, zoals je hieronder ziet op een slaapkamer. Door kleuren te kiezen uit hetzelfde kleurenpalet creëer je rust en een eenduidige stijl.

chiqueinterieur-interiorjunkie5-6

Blauw in combinatie met natuurlijke materialen

Als je aan de slag gaat met kleur, dan kun je er bijna niet omheen: het afstemmen van je meubels op je ‘nieuwe’ interieur. Voor een chique interieur adviseer ik zoveel mogelijk te werken met natuurlijke materialen zoals hout en leer. Een cognacleren bank tegen een blauwe muur of een vintage teak buffetkast geven je interieur een heerlijke schwüng. Wil je gaan voor extra chique? Dan mogen fluwelen meubels niet ontbreken. Dit heerlijk aaibare materiaal zorgt voor een romantische sfeer terwijl hout en leer je interieur stoerder en robuuster maken.

chiqueinterieur-interiorjunkie5-6

Beeld gevonden via:

1. Design Chaser2. Onbekend..  3. Style by Emily Henderson4.  Dear Designer. 5. Brabbu. 6. Casa Katrine7.  Apartment Therapy.  8. Haymes Paint. 9. Red Edition 10. Plastolux. 11The Ultra Linx

profielfoto-interior-junkie (1)

Kiki is van jongs af aan bezig met interieur en houdt van bloemen, gedempte kleuren en het mixen van stijlen. Ook is ze altijd op zoek naar interieurpareltjes in kringloopwinkels en markten. Op haar eigen blog, Interior Tales, deelt Kiki haar interieurvondsten & dromen maar ook op Interior Junkie deelt ze regelmatig haar wooninspiratie met jullie.

Reageer ook